over ons...

Namasté! 

Welkom op de site van Stichting Cross Borders Nepal (SCBN)

Stichting Cross Borders Nepal helpt mensen om in Nepal vrijwilligerswerk te doen. 

Kennismaken met een ander land en met mensen met een andere cultuur en levensstandaard kan leiden tot een beter begrip van elkaar en is wat ons betreft een stapje verder naar een betere wereld!

 

SCBN probeert door het mogelijk maken van vrijwilligerswerk een positieve bijdrage aan de Nepalese samenleving te leveren.

Zij geeft daarbij voorrang aan kwetsbare groepen en projecten die een steuntje in de rug verdienen. 

SCBN geeft informatie over vrijwilligerswerk in Nepal en is ter plekke in voor de vrijwilligers in Nepal aanwezig om te helpen bij de praktische uitvoering zoals:

- het vinden van een geschikte vrijwilligersplek

- kennismaken met de Nepalese taal en cultuur

- huisvesting

- begeleiding gedurende de gehele periode

Stichting Cross Borders Nepal is een organisatie met een ideële doelstelling. 

Wij als bestuur proberen om vrijwilligerswerk ook voor mensen met een kleine beurs beschikbaar te houden.

Ook dat hoort bij onze missie: Cross your own borders!

Vanzelfsprekend ontvangen wij als bestuur op geen enkele wijze een vergoeding en voeren wij onze taken geheel op vrijwillige basis uit. En dit geldt natuurlijk ook voor alle mensen in Nederland die ons meehelpen

Wie doet wat?

In nederland:

Ans Bleeker (voorzitter)

Ans is in 2009 samen met Frank voor het eerst in Nepal geweest. Ze was zo onder de indruk van de gastvrijheid van de Nepalese bevolking dat zij besloot om het jaar daarop voor 3 maanden vrijwilligerswerk te gaan doen in Sankhu, een dorpje in de Kathmandu vallei.

Ans heeft al verschillende keren vrijwilligerswerk gedaan en gaat zo snel mogelijk weer naar Nepal om als vrijwilliger aan de slag te gaan. 

Inmiddels heeft Nepal een plekje in haar hart veroverd en wil zij haar ervaringen graag met toekomstige Cross Borders vrijwilligers delen.

Wim Rietveld (secretaris)

Wim is in 2013 met May naar Nepal geweest.

In die tijd heeft hij veel gezien in Kathmandu en omgeving en ook een trekking vanuit Pokhara naar Annapurna gedaan.

Nepal heeft veel indruk gemaakt op Wim en hij hoopt na de coronacrisis met May weer naar Nepal te gaan en dan de projecten te bezoeken van Cross Borders Nepal. 

 

Susi Stemmler (penningmeester)

In 2012 is Susi voor het eerst in Nepal vrijwilligerswerk gaan doen, niet wetende dat dit haar kijk op het leven zo zou veranderen.

"Jij verandert Nepal niet, maar Nepal verandert jou!", dat is maar al te waar!

Een jaar later was ze alweer terug in Nepal en ook in 2018 stond er weer een reis gepland, maar dan als bestuurslid van Stichting Cross Borders Nepal. Zij combineerde haar reis met een trekking door de wonderbaarlijke natuur van Nepal. Het land en de bevolking hebben voor altijd een plek in haar hart en Susi is er trots om haar steentje op deze manier bij te dragen,

actieve vrijwilligers:

Lia den Hartog

In 2018 heeft Lia kennisgemaakt met Nepal als vrijwilligster via Stichting Cross Borders Nepal.

Het was een bijzondere en speciale ervaring die ze in 2019 heeft herhaald. Ook toen heeft Nepal een onuitwisbare indruk gemaakt.

Lia heeft zowel in Kathmandu als op het platteland in Prassouni gewerkt.

 

May Oudenhoven

Nadat ze in 2018 met pensioen is gegaan kon ze haar droom gaan waarmaken en is ze in 2019 voor twee maanden als vrijwilligster naar Nepal gegaan.

Daar heeft ze op de school ‘’Orchid Garden’’ gewerkt.

De kinderen op school waren altijd enthousiast en blij en genoten van de persoonlijke aandacht. De verbazing, de blijdschap en de tevredenheid hebben veel indruk op May gemaakt.

Kinderen hebben thuis geen speelgoed of knutselspullen, maar zijn zo creatief met het weinige dat ze hebben. Het was voor May een rijke en onvergetelijke ervaring en het is zeker voor herhaling vatbaar. 

 

Jaap Jansens

Jaap is één van de mede-oprichters van Stichting Cross Borders Nepal.

Inmiddels heeft Jaap vanwege drukke werkzaamheden én een druk gezinsleven de voorzittershamer overgedragen aan Ans Bleeker.

Frank Toonen (webmaster)

Frank heeft diverse malen Nepal bezocht.

Hij helpt de stichting daar waar het nodig is en heeft in 2016 samen met Ans alle locaties in Nepal bezocht.

"Meteen al tijdens mijn eerste bezoek heeft het land en haar bevolking een diepe indruk op me gemaakt. Stralende mensen en bijzondere gastvrij en dat terwijl Nepal tot de armste landen ter wereld behoort! Juist omdat Nepal in veel opzichten zo sterk verschilt met Nederland zijn de contacten zo boeiend. Nepal laat mij niet meer los!" 

Frank verzorgt de website en helpt bij diverse werkzaamheden.

in nepal:

Bharat Wasti:

Bharat is “onze man in Kathmandu”!

Hij is verantwoordelijk voor de uiteindelijk plaatsing en de begeleiding van de vrijwilligers uit Nederland. Hij regelt ook de introductie en is het aanspreekpunt voor als je eenmaal in Nepal bent. 

In oktober 2019 is het vrijwilligersappartement verhuisd naar de nieuw gebouwde woning van Bharat. Dit staat garant voor heel korte lijnen tussen onze begeleider en de vrijwilligers. Voor vrijwilligers is een aparte etage, keuken en sanitair beschikbaar én een gemeenschappelijk dakterras.

en verder...

René Veldt:

René Veldt, oud-directeur van Stichting Veldwerk en grondlegger van ons vrijwilligerswerk in Nepal, heeft op 23 november 2019 in de Witte Kerk in Heiloo zijn boek gepresenteerd over 20 jaar werken en leven in Nepal.

Heb je belangstelling? Ga dan naar www.stichtingveldwerk.nl  want daar kun je het boek bestellen.

René heeft geen actieve rol meer binnen Stichting Cross Borders Nepal.