De werkplekken

Cross Borders heeft contact met diverse instellingen en organisaties waar vrijwilligers kunnen werken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Day Care Centra, opvang voor kinderen en voorbereiding op onderwijs
  • Primary-, Secundary- en Highschool, op een enkele uitzondering na betreft het Government scholen
  • Projecten en instellingen voor mensen met enkel- of meervoudige beperkingen (verzorging, activiteiten, fysio, spraak enz.)
  • Alles wat op het Cross Borders pad komt, en past binnen de doelstelling

Hieronder staan enkele locaties beschreven.


Kathmandu vallei

avm secondary school

Dit is een privéschool met voornamelijk kinderen uit de middenklasse of lagere klasse. De school telt rond de 400 leerlingen. Er is een aparte nursery met kinderen van 1 tot 4 jaar. Vervolgens stromen kinderen door naar grade 1 t/m 9, voor kinderen van 4 t/m 16 jaar. In een klas zitten circa 15-30 kinderen. . Vrijwilligers geven in principe les aan kinderen tot 12 jaar (de basisschoolleeftijd) In overleg met directie en docenten wordt gekeken waar en hoe je kan worden ingezet. De school werkt vaker met vrijwilligers en is slechts op 10 minuten loopafstand van het appartement.

Plaats:  Kathmandu

Instelling:  AVM Secondary School

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Te voet 10 minuten

Werkzaamheden:  Assisteren i.o.m. de schoolleiding

Orchid Garden

Orchid Garden geeft dagopvang en scholing aan ongeveer 200 kansarme kinderen in Kathmandu. De kinderen hebben de leeftijd van 6 maanden tot en met 9 jaar. De kinderen van 2 t/m 9 jaar zijn verdeeld over  6 klassen.

De daycare, voor de jongste kinderen, vangt ongeveer 50 kinderen op.

Het team bestaat uit 16 personen. In overleg met de staf wordt bekeken op welke manier je je kunt inzetten.

Plaats:  Kathmandu

Instelling:  “Orchid Garden” Day Care Center 

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Te voet circa 60 minuten

Werkzaamheden:  Assisteren opvang kinderen en primary school

maitri griha

Dit is een dagopvang voor voor kinderen met een mentale beperking. Leeftijd varieert van 6 -18 jaar en er zijn 15 kinderen. De kinderen worden getraind en uitgedaagd aan de hand van hun mogelijkheden. Er is ook fysio beschikbaar voor kinderen uit de  omgeving. De dagopvang is met openbaar vervoer in ongeveer 1 uur bereikbaar. (De afstand bedraagt 9 kilometer, richting Boudha)   

Plaats:  Kathmandu, Boudha

Instelling: Maitri Griha

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Met een local bus ongeveer 1 uur

Werkzaamheden:  Assisteren i.o.m. de leiding van Maitri Griha

SHREE GEETAMATA SECONDARY SCHOOL

Dit is een grote openbare school van de overheid. De school telt ongeveer 220 leerlingen, hoofdzakelijk uit de lagere en middenklasse families. Ondanks de omvang is het een goede school met een goede schoolleiding. Men kan zich als vrijwilliger aanmelden en de schoolleiding is erg coöperatief. De loopafstand vanaf het appartement bedraagt ongeveer 10 minuten. De school bevindt zich in de buurt van “Monkey Temple”. 

Plaats:  Kathmandu, "Monkey Temple"

Instelling:  Shree Geetamata Secondary School

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Te voet 10 minuten

Werkzaamheden:  Assisteren i.o.m. de schoolleiding

Carina middelbare school

Dit is een privéschool voor kinderen van lagere en middenklasse. De school vangt ongeveer 320 leerlingen op. Negentig kinderen hebben een scolarship.

In een klas zitten ongeveer 15-25 kinderen. De leeftijden variëren van 3-17 jaar, verdeeld over een daycare en groep 1 t/m 9. Het is dichtbij het appartement, eigenlijk een naaste buur, op slechts enkele minuten lopen. De schoolleiding staat zeer positief ten opzichte van vrijwilligers. Het accent ligt op het geven van Engelse les en culturele uitwisseling, mede afhankelijk van de vaardigheden en talenten van de vrijwilligers.

Plaats:  Kathmandu

Instelling:  Carina Middelbare School.

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Te voet 5 minuten

Werkzaamheden:  Assisteren i.o.m. de schoolleiding

Klooster in de buurt van Boudha (Tinchuli)

Het betreft een boeddhistische school voor kinderen. Ze geven les in alle vakken (Engels, wiskunde, wetenschappen, Nepalees, Tibetaans, enz.). Dit zijn kinderen monnik en wonen daar. Er wonen ongeveer 70 monniken. Het is een mooie en grote plaats en ruim opgezet. Het klooster is per bus bereikbaar. Een enkele reis duurt ongeveer een uur vanaf het appartement en de afstand bedraagt ongeveer 8 kilometer. 

Plaats:  Kathmandu, nabij Boudha

Instelling:  Klooster Tinchuli

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Met de bus ongeveer 1 uur vanaf het appartement

Werkzaamheden:  Assisteren i.o.m de leiding van het klooster

CELEBRAL PALSY CENTER

Het CP Center is een revalidatiecentrum voor mensen met een aangeboren hersenafwijking. Erg veel mogelijkheden voor fysiotherapie en logopedie en home-visits. Ook is het mogelijk om veldwerk te doen of om in een Care Centrum te werken in één van de districten in Nepal.

Het CP Center wordt intensief ondersteund door Holland Building.Kijk voor meer info op:

www.shbn.nl en http://www.cpnepal.org/about.html

Plaats:  Kathmandu

Instelling:  Celebral Palsy Center (afgekort: C.P. Center)

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Afhankelijk van werkplek/werkzaamheden

Werkzaamheden:  Fysiotherapie, logopedie enz. werken met (vaak jonge)  mensen met een aangeboren hersenafwijking

Dhading

Dhading

Dhading is een bergachtig gebied ten westen van Kathmandu. De streek is wat afgelegen, maar wel degelijk bewoond. De terrasvormige akkers bepalen voor een groot deel het landschap. Er groeit mais, wat rijst, een beetje aardappelen en wat groente. Er wordt vooral voor eigen gebruik geproduceerd. Er zijn maar een paar wegen en veel dorpen zijn uitsluitend bereikbaar over voetpaden met honderden traptreden.

De dorpen beschikken veelal over een eigen basisschool. Daar krijgen de kinderen hun eerste lessen in de Engelse taal. Niet alle docenten beheersen het engels even goed! Het beheersen van het Engels is noodzakelijk om met succes de overstap naar het vervolgonderwijs te kunnen maken. Daarom kunnen vrijwilligers op dit onderwerp een waardevolle bijdrage leveren!

Omdat het lesgeven maar een klein gedeelte van de dag in beslag neemt, kunnen vrijwilligers zich ook op andere terreinen nuttig maken.

De locatie is dermate afgelegen dat een bezoek aan Kathmandu slechts incidenteel zal plaatsvinden. De vrijwilligers hebben kost en inwoning bij zogenaamde " local's", Nepalezen die je gastvrij zullen ontvangen. Op het menu staan meestal traditionele Nepalese gerechten.

Er zijn op circa 1 uur lopen van elkaar medische posten ingericht. Deze zijn bedoeld als eerste opvang. De reistijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is een veelvoud daarvan.

Plaats:  Dhading, o.a. Aprichap en Patle

Instelling: Scholen

Verblijf:  Bij locale families

Vervoer:  vanaf KTM 4 uur met een bus en daarna 2 uur te voet

Werkzaamheden:  Scholen, assisteren bij Engelse les


Gorkha

Regio Gorkha

Gorkha is behalve de naam van een stad, ook de naam van een van de 75 districten in Nepal. Het gebied is bergachtig en ligt ten noord-westen van Kathmandu in de voorste uitlopers van de Himalaya.

Het gebied lijkt in veel opzichten op Dhading. De streek is zwaar getroffen door de aardbeving van 2015. Het episch centrum bevond zich in dit district.

Voor vrijwilligers zijn er veel mogelijkheden in de vele kleine dorpen. Engelse les neemt hierin een belangrijke plaats in. 

De locatie is dermate afgelegen dat een bezoek aan Kathmandu slechts incidenteel zal plaatsvinden. De vrijwilligers hebben kost en inwoning bij zogenaamde " local's", Nepalezen die je gastvrij zullen ontvangen. Op het menu staan meestal traditionele Nepalese gerechten.

Plaats:  Regio Gorkha,

Instelling:  Diverse scholen mogelijk

Verblijf:  Bij lokale families

Vervoer:  6-8 uur met de bus en vervolgens 3 uur lopen (je wordt opgehaald en je bagage wordt naar boven gebracht!)

Werkzaamheden:  Scholen: assisteren bij het geven van onderwijs, met  name Engels


Chitwan

Prasouni

Chitwan ligt in de Terrai, het overgangsgebied en laagvlakte tussen India en Nepal. Het klimaat is er subtropisch en heeft een rijke flora en fauna met o.a. olifanten, rino's en krokodillen. 

Een groot gedeelte van het district wordt ingenomen door Chitwan National Parc.Vanwege de hitte zijn er in de zomer vanuit Cross Borders geen vrijwilligers actief.

Vrijwilligers kunnen bij diverse scholen terecht. 

De locatie is dermate afgelegen dat een bezoek aan Kathmandu slechts incidenteel zal plaatsvinden. De vrijwilligers hebben kost en inwoning bij de moeder van Bharat. Op het menu staan meestal traditionele Nepalese gerechten.

Plaats:  Chitwan, Prasouni

Instelling:  Diverse kleine scholen in de omgeving aanwezig

Verblijf:  Bij de moeder van Bharat

Vervoer:  Een volle dag reizen vanaf KTM. Ter plekke te voet  en  gebruik maken van local bus.

Werkzaamheden:  Werkzaamheden: Scholen: assisteren bij Engelse les,  science lessen